Destinația: Norvegia, circuit din Oslo (aeroport), prin Beitostølen și Lillehammer, cu bicicletele și cortul.
Perioada: 24 iulie - 6 august 2023. Echipa: Ștefan, Monica, Jan Victor (1an și 6 luni), Mirela, Marius, Victor S (1 an și 7 luni)

A 5-a parte a jurnalului: zilele 15-16, Forset – Lillehammer / 32km, 220m+

Jurnal primele 4 zile și o introducere: Norvegia bike & camp 2023, aventuri cu copilași și ploaie / #1 Oslo – Dokka
Jurnal zilele 5-7: Norvegia bike & camp 2023 cu copilași și ploaie, #2 Dokka – Beitostølen
Jurnal zilele 8-11: Norvegia bike & camp 2023, aventuri cu copilași și ploaie / #3 Beitostølen – Randsverk
Jurnal zilele 12-14: Norvegia bike & camp 2023 cu copilași și ploaie, #4 (zilele 12-14) Randsverk – Forset

#15: 30 iulie, duminică / Forset – Lillehammer / 32 km, 220m+

Ieri am oprit devreme în micul camping din Forset, ne-am plimbat, am gătit, admirat curcubeul. Azi o luăm iar din loc. Nu putem spune că ne inspiră locul pentru a mai sta o zi. Strângem repede cortul și ne mutăm pe terasa mare, unde suntem doar noi, cu haine și prosoape întinse pe balustradă la uscat, dacă tot nu plouă.

Micul dejun, gătit pentru prânz la pachet, spălat vase, jucat, strâns totul și imediat trece timpul. Una dintre mâncărurile făcute la primus care încă mai funcționează la Victor e o combinație de cartof dulce, zucchini, usturoi ras, ceapă sau praz (eventual și alte legume dacă sunt în desagă) și completat cu lapte de cocos. Am făcut-o deja de câteva ori tura asta.

Plănuim să menținem un număr mic de kilometri pedalați pe zi și poate stăm într-un loc mai multe zile. O drumeție, o baie în lac, ceva mai multă relaxare vrem.

Direcția Lillehammer pentru azi. S-a cam terminat teoretic cu urcările mai mari vacanța asta, o să pedalăm pe vale în continuare.

Ne oprim pentru dezmorțire după vreo 20km, puțin înainte să trecem podul către Lillehammer. Victor nu mai are stare în caleașcă și ar intra o gustărică. Dăm de afine și zmeură. Miami. E uscat, loc umbros că deja e prea mult soare pe ziua de azi :))

Mai pedalăm puțin și oprim în oraș la un loc de joacă fain. Poposim ceva mai mult pe aici și se mai umple găleata de voie bună a lui Victor.

 

Oprire scurtă la supermarket, apoi mergem la campingul Lillehammer Turistsenter, unde rămânem 2 nopți. În Lillehammer au fost jocurile olimpice de iarnă în 1994. Deci tre’ să fie ceva munțișori pe aici.

Are și Victor ocazia să folosească pantalonii scurți. Se bucură și aici de locul de joacă și teren numa’ bun de alergat desculț.

Seara încerc să mă relaxez la o bere fără alcool, lângă cort, analizând eventuale trasee de drumeție pentru mâine. Cu frigul o rezolv repede cu înfofolit, dar cu țânțarii nu mă împac deloc. Mă cam scot din minți și mă întreb dacă merită cumpărat un Thermacell Backpacker. Nu e deloc prima dată când îmi strică momentele de liniște.

Ceva scurt pentru priveliște și-un legăn pe un mic vârf? https://strava.app.link/lKnDrOEyRBb Sau ceva poteci cu cascade la marginea orașului? Ne trebuie ceva scurt și sperăm interesant sau ceva mai lung, dar drum ușor de cărucior. Am găsiiit. Ah, ce fain pare la Nevelfjell și am putea merge cu autobuzul până în zonă. Uf, dar pentru asta trebuie mega organizare, să fim toti gata dimineață devreme… Mda, nu cred că merge 🙁 Pot spune că am făcut multe plimbari virtuale tura asta, am văzut multe poze de pe trasee pe care n-am ajuns :)) Niste idei de potecăreală, cu poze, aici: https://en.lillehammer.com/things-to-do/activities/hiking?

În altă ordine de idei… cred că putem declara astăzi ziua cea mai însorită, cu atât de puțină ploaie că trece neobservată. Niște picuri în vreo două locuri.

Link rută Strava ziua 15

#16: 31 iulie, luni / Lillehammer / drumeție cu ploaie și cloudberries

Mda, tot am multe trasee în minte pentru zona Lillehammer. Greu de ales. O singură zi, cu vreme dificilă să-i spunem, cu tot felul de condiționări și o oră de plecare cu semn de întrebare 🙂 Oricum e ultima șansă de teren ceva mai montan, nu-mi vine să o ratez. Descopăr că autobuzul până la zona faină era la 10 dimineața și urmatorul abia după ora 13. Ok, pică varianta visată.

Auzi, dar nu ziceam că vrem 2 nopți cel puțin în același loc ca să stăm locului, “cu burta la soare”? Haha.

Pe la 7 dimineața e încă friguț afară, așa că stăm la mic dejun la masa din interior. Tare plăcut e aici. Când ne reunim și cu ceilalți stăm la măsuțele de afară. Ceva joacă și apoi fuga să prindem un autobuz, să facem totuși o drumeție mai pe sus. Pe la 11.30 reușim să plecăm din camping.

Ne dăm jos într-o stație cam nepotrivită se pare și intrăm cu căruciorele mari direct pe potecă îngustă. Nu e loc de calești pe aici, dar insistăm. Nici dormitul băieților pe zgâlțâiala asta nu merge. Și-s amândoi obosiți.

Mai în brațe, mai pe lângă. Important e să ne bucurăm de soare cât mai apucăm și de pauza de pedalat. Oricum e funny cum o zi de stat și nefăcut nimic se transformă în… cum să-i zic, ceva mai mult efort decât plănuit :))

Ieșim la un forestier, unde ar fi ok cu caleștile, dar decidem să dăm turul unui mic lac, adică să ne afundăm pe poteci. Lăsăm aici cărucioarele și îi luăm pe ghindoci în cârcă.

Toate ca toate, dar eu am găsit cloudberries! Uraaaaa! Devin cu ochii în patru după ele.

Urmează o înfruptare, cu mic cu mare, din afine și cloudberries, aurul nordului. Potecile sunt pe gustul meu. Pare că și lui Victor îi plac. Mă topesc când mă uit la el mergând pe aici. Deh, mama stuff.

Ajungem la lacul Abbortjernet și observăm deja ce ne așteaptă, căci norii încep să se adune. După o pauză aici, continuăm turul micului lac.

Dăm și de terenul perfect pentru cloudberries și ne afundăm puțin în mușchiul îmbibat cu apă ca să ajungem la cât mai multe 🙂

Victor adoarme în marsupiu, afara plouă. Destul de tăricel. Când ieșim din pădure, Ștefan merge să recupereze căruciorul, iar eu merg spre un loc de adăpost teoretic – pare o cabană, în apropiere de stația de autobuz.

Ha! e deschis. Întrăm la o cafea și o gustare. Ce bine e la căldurică 🙂 Se trezește și Victor, îl schimbăm și curând mergem în stație, să coborâm cu autobuzul. E trecut de ora 17.

Până ajungem în centru iese iar soarele și rămânem la plimbare.

Ne întoarcem târzior în camping. Știm că Victor a dormit foarte puțin și îi e greu acum. Așa că ne străduim să ne jucăm cu el tot drumul, să-l învârtim, etc. Ne cam stoarce de energie 🙂 În camping își mai revine si se mai joacă puțin prin nisip. E soare iar și tare plăcut.

În timp ce îl adorm, mă uit la apus prin plasa cortului. Faină zi. Pentru mine, cel puțin. Ies la trebuță și liniștea de seară. E aproape miezul nopții și mă uit la băieți, pe cameră, cum dorm în cort 🙂  Visez la o plajă și baie în lac / râu, uitându-mă la ruta până la aeroport. Vorbește cineva cu zeii soarelui sa prindem si noi vreme de o baie în Mjøsparken – Brumunddal? Arată tare bine.

Link traseu (include și mersul cu autobuzul): drumeție Strava ziua 16