Destinația: Chur, Canton Graubünden, Elveția. Perioada: 12-14 aprilie 2024. Echipa: Monica, Victor (2 ani, 2 luni), Ștefan, "buni lui Victor" - Lusi .

Highlights:
*prima ieșire cu cortul din 2024
*prima alergare pe poteci cu Ștefan după muuultă vreme 

Iar sunt câteva zile călduroase și însorite. Nu putem sta acasă. Alegem destinație apropiată, unde-i soare și munte. Pregătesc încetul cu încetul bagajul, în mare parte încă de joi seară și plecăm vineri după ce termină Ștefan munca. E mult mai relaxată plecarea, căci am băgat aproape totul în mașină din timp, plus că am informațiile proaspete cu ce e nevoie de weekendul trecut, când am fost tot în campingul din Chur, doar eu cu Victor. A fost o premieră să stăm doar noi doi în camping.

De data asta plecăm în echipă extinsă, cu tot cu buni. Eu, Ștefan și Victor dormim la cort, iar mamei îi pregătesc patul în mașină. Curios că în Chur e mai cald chiar și decât în sudul Elveției, în Ticino.

Vineri seară

Drumul e scurt, Victor e vorbăreț și noi relaxați. E atât de bine când mă ocup de strâns și mini planificare cu o zi înainte…

Inspirația de moment de la recepție ne zice să alegem 3 nopți, să nu stricăm ziua de duminică cu strânsul cortului și bagajelor, ci să plecam luni la prima oră, cât să ajungă Stefan la timp la muncă.

Pentru anul ăsta, e prima dată când dormim în cort. Eu mă ocup de patul din mașină, iar băieții de locul nostru de dormit. Apoi mai intră niște bicicleală și o cină la restaurantul campingului. Bunicică. Păcat că apucasem să ciugulim înainte. Victor ne face o surpriză și îl cam ia somnul la masă.

Somn ușor!

 

Sâmbătă

Ceva amețeală de dimineață. Victor e încă cu nasul în pioneze așa că se trezește mai des în cele puține ore pe care le doarme. Cafea și mic dejun, așteptând să ne încălzească soarele.

Reușim puțin înainte de 10 să ieșim toți din camping. Vrem să îl lăsam pe puști la plajă, însă e umbră acum și bate prea tare vântul. Noi pornim în alergare, buni o ia la pas cu nepoțelul pe potecă.

Destul de târziu, dar important e că reușim după muuult timp, să alergarăm împreună pe poteci. Inițial zicea Ștefan că aleargă juma de oră cu mine și se întoarce la Victor, dar am sfârșit prin a alerga o oră juma. De la “hai că nu urc mult, facem doar bucla asta mică”, care s-a dovedit mai mare în realitate, plus o ușoară învârteală pe coborâre că nu eram siguri pe unde să o luăm… Am simțit că întindem puțin coarda, mai ales că nu prea avem semnal pe aici să vorbim cu buni.

Din camping o luăm pe malul Rinului, trecem podul și urcăm puțin spre Calandahütte, pe traseul principal din Haldenstein. Aici am fost când a avut Ștefan un interviu și ne-am petrecut weekendul în Elveția, în Chur (2015). Locurile astea ne-au ușurat decizia de a ne muta.

Pe urcarea mai abruptă de vreo 2 km doar, Ștefan e mai degrabă la o plimbare mai rapidă, eu sunt cu pulsul spre 180. Căldura și lipsa de antrenament se simt din plin. Totuși anul ăsta am avut cât de cât o constanță în alergare, chiar daca au fost mai toate scurte și ușoare. Dar ce mă bucur de micul traseu de azi! Mi-e dor să alergăm împreună o zi întreagă prin Alpstein. Sper să ne mai țină balamalele atunci când ne vom permite să facem asta.

Ieșim din pădure și se vede așa fain orașul! Cu rămășițele de zăpadă și munți peste tot. Mereu zice Ștefan că aici s-ar muta. Cad munții pe tine, dar ai și oraș cu de toate.

Ies 11 km cu aproape 500m+. Clar se putea mai mult azi, dacă funcționau lucrurile mai bine de dimineață, dar nu mă pot plânge. Simt că am tras suficient de mine, mai ales că ultimele două săptămâni nu prea am putut alerga.

Am ajuns la Victor la timp cât să îi dăm de mâncare și să bage somnic. Duș n-am mai apucat, dar măcar am avut apă să mă clătesc puțin.

Plec cu mama și Victor la plimbare. Adoarme destul de repede în cărucior și mă lupt cu o umbrelă care tocmai s-a stricat și mai tare să nu îi bată soarele arzător în față. După trezire mergem la un mic loc de joacă.

Între timp Ștefan a continuat alergarea, să mai adune niște diferență de nivel. După un duș și schimbat la camping ne regrupăm pentru continuarea plimbării cu opriri la joacă și prin alte locuri.

În centru nu am ajuns azi, ne-am plimbat prin cartier. Soare, copaci înfloriți, liliacul înflorit la putere, lalele colorate, copil dormit (puțintel, dar suficient) și mâncat, noi doi cu alergarea făcută… ce să mai vrei de la zi? Poate o bere sau o înghețată.

Ne întoarcem la camping. Buni a umblat toată ziua și ațipește instant în mașină. Joacă, cină la primus, duș, alergare după Victor prin camping și pe la locul de joacă.

Rută alergare cu Ștefan – link Strava

Parte din plimbarea de sâmbătă – link Strava

Duminică

Neața. A fost mai bine noaptea asta cu frigul. S-a dormit ceva mai bine.

Azi alegem să hălăduim toată ziua prin oraș, iar Victor să doarmă în cărucior. Văd că funcționează cât de cât. Pe la 10 juma pornim din loc. Puștiu’ e deja alergat bine la ora asta. Încă puțin și o să îl lase energia cred.

E plin de liliac prin curțile oamenilor. Ce bine miroase! Victor adoarme în cărucior și ajungem în centru. Buni și Ștefan rămân la o cafea pe lângă telecabină, eu mai împing căruciorul pe străduțe, să mai adune somnic.

Se trezește și continuăm spre centrul vechi. Oprim la un mic loc de joacă drăguț (Süsswinkelgasse), apoi alegem un restaurant care să aibă și mâncare vegan pentru buni. Faină alegerea – Restaurant Marsoel. Chiar lângă locul de joacă, cu terasă spațioasă și priveliște faină.

Ne plimbăm multicel prin centru, apoi mai oprim la un loc de joacă cu Victor.

Vrem și o înghețată bună. Descoperim locul – Evviva Plankis , dar e coadă atât de mare că renunțăm.

“believe in magic!”  cică… Timpul cu Victor așa se simte de multe ori – magic 🙂

Se adună foarte cam mulți kilometri azi (vreo 15 cu toată învârteala), în special pentru buni care pare că începe să și răcească. Ne apropiem de camping și îmi vine în minte să plecăm totuși de azi. Mâine dimineață e posibil să plouă, ne-a ieșit oricum un weekend fain, pe mama o cam doare capul și nu se simte prea bine. E acceptată rapid propunerea. Bag viteză maximă la strâns cortul, bagajele și patul din mașină și dormim acasă în noaptea asta. Mă bucur de alegerea făcută. Mai bine pentru toți, se pare.

Rută plimbarea de duminică prin Chur – link Strava