Destinații: Elveția - Heididorf și Val Müstair, Italia - la mare, lângă Veneția, Austria zona Innsbruck. Perioadă călătorie: 18 mai - 30 mai 2023. Echipa: Monica, Ștefan, Victor 1 an și 4 luni. Partea a 3-a: Austria.

Despre primele două părți ale vacanței am scris aici: Val Müstair, Elveția – Vacanța mai 2023 / #1 și aici: Italia, la plajă lângă Veneția – Vacanța mai 2023 / #2

Duminică, 28 mai – drumeție zona Innsbruck

Aseară, puțin înainte de 7, am ajuns în campingul de 5* – Ferienparadies Natterer See. Plin ochi. Pentru cei cu rulote sau care stau la căsuțe e probabil ok, dar pentru cei cu cortul nu tocmai cea mai bună alegere. Nu exista toaletă în apropierea zonei de corturi de exemplu. E de mers cu bicicleta până la baie/bucătărie sau de considerat o plimbărică bună când nu ai alte planuri. Baia lui Victor a fost însă mai ok aici, căci aveau niște dușuri de familie foarte mari. Ce am mai văzut nou aici ar fi mașinile de spălat vase în bucătărie. Venirea în zonă are ca scop principal să facem măcar o tură împreună cu partenerii cu care vom pleca în Norvegia în curând. Ștefan îi cunoaște. Eu doar din convorbiri pe Whatsapp și poze. Riscantă treaba sau…?  :))

Nu e foarte clar traseul de azi, dar ne tot “adaptăm” pe drum de ajungem să facem tură de 11 ore, vreo 20km și peste 1000m diferență de nivel. E cam periculoasă varianta asta de echipă în care nu pune nimeni piciorul în prag pentru ceva mai lejer, ținând cont că suntem cu pruncii. Îs curioasă de ce o să iasă la vară. Ne batem, ne iese, ne-om înțelege?

Plecările prea matinale nu-s tocmai fezabile când ești cu cortul și cu copil mic. Cel puțin nu pentru noi. Durează baia, gătitul, aranjatul, jucatul etc. Ne punem în mișcare pe la 10.30. Ceilalți au de așteptat căci Victor al nostru are chef de mers pe jos.

Pornim direct din camping, adică de la micul lac Natterersee în direcția Mutterer Alm. Nu trece mult de la plecare până când începe distracția pentru băieții care-i cară pe băieței pe potecile astea faine, dar cam abrupte. Ah, ce-mi plac pădurile astea!

Se doarme în spinare, se urcă, facem și un popas mai lunguț în pădure.

La restaurantul Mutterer Alm e plină terasa. Abia reușesc să cumpăr o apă, pe care o primesc și aproape gratis căci era prea complicat să-mi dea rest. Nu rămânem aici. O luăm spre cabana Birgitzer Alm (1840m), ce mi-a rămas dragă de la o o zi perfectă de schi de tură de acum câțiva ani.

Amintiri din 2019

Victor e deja obosit, dar nu mai reușește să adoarmă. Urmează o parte de traseu cu el în marsupiu, alăptând. Alte variante nu au dat roade. Cam plânge spatele meu, dar mă bucur că facem după cam multă vreme o tură pe munte.

Rămânem la masă la cabana. Ceva rapid. Ne dăm seama că o să fie o zi tare lungă la cât mai avem până la camping… undeva pe la 10km de coborâre / plat. Am forțat puțin cam mult azi.

Urmează lunga coborâre, cu nițică ploaie, doar cât să ne echipăm degeaba. Îl lăsăm destul de des pe Victor să meargă singur, să-și consume energia. Plus că a stat multicel azi în fund… ba în rucsac, ba în marsupiu. Apusul îl prindem pe drum.

Ah, să merg pe munte cu băiețandrul meu de mână! 💚

la 9 seara așteptăm toți trei la dușuri.

Ruta strava: www.strava.com/activities/9159281961

Luni, 29 mai – scurtă tură cu bicicletele (27km, 440m+)

Joacă, strâns cortul, gătit la primus pentru prânzul lui Victor. Chiar dacă ziua începe foarte devreme pentru noi, plecare e departe de a fi matinală. Pentru azi alegem o scurtă tură cu bicicletele. Parcăm la gara din Zirl și dăm startul. Speram să prindem somnul lung al lui Victor, dar nu prea e cu noroc.

Vremea e bună și drumul lin în prima parte. Adormitul lui Victor pe care ne cam bazam nu mai vine. Neliniștea și oboseala lui cresc. Avem și un loc de joacă pentru copii în plan, dar fără somn nici ăla nu intră.

Începe urcușul, scade viteza și implicit șansele lui Victor de intrat în lumea viselor. Facem un popas lângă un teren de sport. Cam murdărel pe aici, dar n-avem de ales. Ceilalți se plimbă între timp căci celălalt Victor doarme și e păcat să nu îi mențină cât pot somnul. Să număr oare de câte ori folosesc cuvântul “somn” când vorbesc de noile ieșiri? :))

Ne pornim iar la drum. Urcăm pe asfalt. Ulterior reușim să ne băgăm pe forestier care se transformă în potecă. Un minim de aventură nu strică, nu?

Realizez cât de praf sunt pe urcări. Total nepregătită pentru o tură mai serioasă…. Probabil îmi trebuie și o bicicletă care să mă ajute mai mult. Oare o sa trec la electrică? Încă mă ambiționez să nu. Oricum pe turele lungi, când mergem cu avionul, nu e o opțiune.

Trecem de partea mai chinuitoare și găsim un loc de popas drăguț. Se mai pot mișcă puțin băieții, mai o gustare, mai un suflat în păpădii.

Apoi vine și o coborâre faină, binemeritată.

Victor adoarme abia spre finalul turei, după multe încercări și plânsete și se trezește pe la 6 și ceva. Asta se traduce clar printr-o culcare târzie. Așa că oprim într-o parcare pe drumul spre casă, cu un loc mare de joacă / parc pentru copii ca să-și consume din energie. Urcă și coboară pante scurte, dar zdravene.

“O întindem și noi spre casă? hai pa!”

După vreo oră ne punem iar la drum. Mai povestim, ne mai jucăm, apoi îmi arată Victor că vrea masaj la cap. Se lasă cu fruntea în palma mea să-l masez și îl ia imediat somnul. Simpatic 🙂 Adoarme spre surpriza noastră pe la 9.30 în mașină și reușim să îl transferăm în pat fără măcar să fie nevoie de alăptat. Asta chiar e raritate. Apoi doarme până la 7 dimineața, cu o singură trezire pe la 4 noaptea. Nu-mi vine să cred. E deja a 7 a noapte bună din viața lui (nu consecutivă). Vorba lui Ștefan “să mă pregătesc de niște nopți dezastruoase” 🙂 (*cum am finalizat jurnalul mult mai târziu… pot confirma că așa a fost, doar “linistea dinaintea furtunii”)

Ruta strava: www.strava.com/activities/9164149921

S-a terminat vacanța și chiar ne-a ieșit, în premieră cred, destul de multă relaxare. Anul trecut am făcut cu Victor prima tură cu bicicletele prin Elveția, în apropierea casei: Norvegia Bike & Camp 2022 cu bebe, circuit Kristiansand #1  și  Norvegia Bike & Camp 2022 cu bebe, Evje – Kristiansand, partea a 2-a. Și anul ăsta ar fi fost un plan inițial similar, dar vremea cu temperaturi în jur de 0 grade din destinația dorită ne-a făcut să ne reorientăm. Mai avem de învățat oricum cum să ne relaxăm mai cu spor 🙂