Destinații: Elveția - Heididorf și Val Müstair, Italia - la mare, lângă Veneția, Austria zona Innsbruck. Perioadă călătorie: 18 mai - 30 mai 2023. Echipa: Monica, Ștefan, Victor 1 an și 4 luni. Partea a 2-a: Italia.

Despre prima parte a vacanței, câteva zile în Elveția adică, am scris aici: Val Müstair, Elveția – Vacanța mai 2023 / #1

A doua parte este despre căldură, țânțari, pini și relaxare sau mai bine zis “dolce far niente”. Să mergem pe litoral în vacanță nu prea se întâmplă. Am mai încercat în turele cu bicicleta, dar în câteva ore ne lămuream că nu e pentru noi. Ne aducem însă aminte amândoi de perioade din copilărie când ne bucuram de mare. Primim și o recomandare de zonă, în apropierea Veneției. Sunt campinguri lângă plaja, amenajate în păduri de pini. Sună bine.

Marți, 23 Mai – de pe lângă Trient spre zona Veneția

Trezirea la 5 dimineața, dar nu mă plâng deloc. Suntem într-un camping intermediar, Penisola Verde, pe malul lacului Caldonazzo, pe undeva pe lângă Trient. Victor tocmai a avut cel mai lung somn din viața lui, de pe la 9 la 5, cu o singură trezire la care nu a fost necesar alăptatul. E a 6-a noapte pe care o doarme fără ajutor. Eu de trezit în fiecare oră oricum o fac. Mai trag o păturică pe el sau mai zâmbesc la cât de simpatic e, așa băgat în Ștefan. A tras la căldurică 🙂

Realizez ca am adunat zilele astea cel mai mult somn de când am născut.

Până pe la 7 dimineața rămânem în cort (alăptat prelungit, schimbat, tratament Victor, jucat). Strângem repede cortul și iar e un mic dejun anapoda. Cred ca acei canini sunt principalii vinovați pentru starea de bâzâială, plâns din orice și pretenții maxime sau refuz la mâncare. Eu încerc să mă țin de obiceiul cu dușul de dimineață. Haha, până și apa pare că funcționează mai pe stilul italian, mai “dolce far niente”. Curge  ca o ploaie măruntă și-mi ia o veșnicie să mă clătesc. Eee numa’ bun de antrenament pentru străduința mea de a renunța la grabă și stres.


Între timp Ștefan mai petrece timp cu Victor pe mica plaja la lac. E deja așa de cald! Dar seara și dimineața devreme e tare plăcut să nu faci frigul și să nu plouă.

Ne vedem nevoiți să renunțăm la plimbarea pe malul lacului plănuită, căci Victor e prea obosit și nu ne mai înțelegem cu el. Pornim cu mașina spre campingul de lângă Veneția.

Se trezește înainte de destinație, așa că oprim la un mic mall cu supermarket. Ne amețim printre produse și tot nu găsim ce căutăm. În camping e neașteptat de frumos, cu pini, iar pe jos cu nisip fin și iarbă. Mă gândesc că prefer să rămân până la final de săptămână aici și găsim noi ceva ture de câte o zi de făcut. Asta până ne dăm seama că e mega plin de țânțari. Dar plin, plin, nu glumă. Repede spray, dar tot apucă să mi se facă pe picioare câteva umflături. Era un afiș că joi vin să dea cu chimicale contra țânțarilor… mai e până atunci. Victor e pe modul plâns. Nu știm ce să facem mai repede. Să-i dăm să mănânce, să-l spălam, să-i facem tratamentul, să-l schimbăm pentru somn… Cortul îl pregătim într-o mare viteză. La 6.30 seara adoarme cu un minim de chestii făcute. Sper sa fie totuși somnul final ăsta și nu doar un nap.

Ies din cort și stăm la masă, încercând să ignorăm cât putem tânțărimea.

Miercuri, 24 mai – Camping Ca’ Savio (lângă Veneția)

Încerc să învăț să mă relaxez, să fiu ok cu zile în care am senzația că nu fac nimic. Să ne plimbăm prin campingul ăsta imens, să mâncăm și să ne jucăm e suficient. După dușul rece de dimineață, mergem la plajă, apoi la cafenea.

Pentru nap alegem cortul azi. Nu stiu cum e mai bine pe căldura asta…. Adoarme, ies din cort și mă uit cu groază camera video care zice că-s 27 de grade înăuntru. Nu-i face deloc bine la piele și iritație, dar asta e acum. Între timp mai citesc și aranjez bagajele haotizate. Ștefan iese la o alergare.

După prânz am ales să mergem la piscină si la locurile de joacă. Victor încă nu s-a împrietenit cu apa. Ziua o încheiem la o bere și-o pizza, consumate rapid, alergând cu rândul după Victor.

Pentru diverse deplasări prin camping folosim bicicleta. Daca vrei să mergi până la baie și apoi la plaja, apoi la minimarket… dureaza o veșnicie. Azi am strâns vreo 7km doar din scurte fâțâieli ici-colo :))

Joi,  25 mai – Camping Ca’ Savio (lângă Veneția)

O nouă zi la mare… Deja e record în cuplu. Am mers iar la plajă și la piscină. În apă încă nu vrea să intre Victor, dar analizează ce fac alții. Am gătit la primus, am savurat (câteva secunde) o cafea la terasă, ne-am jucat, ne-a fost cald și am adunat iar vreo 10 km de pedalat prin camping.

Plaja e liberă, campingul nu e foarte plin. Dacă nu ar fi țânțarii ăstia fără număr, chiar aș fi tentată să mai stau.

Vineri, 26 mai – Camping Ca’ Savio (lângă Veneția)

Și încă o zi la mare 🙂

Ca de obicei, ziua începe cu ceva joacă în cort și “citit” din cărțile de copii. Urmează iar joacă pe plajă și puțin în apă. E atât de cald! Azi renunțăm să-l mai culcăm în cort. Poate găsim un loc mai umbros să îl plimbăm.

Ajungem la o terasă în celălalt capăt al imensului camping și Victor îmi adoarme în brațe. Surpriza plăcută vine când reușesc un transfer cu succes în caleașca lui galbenă și are parte de un somn mai la răcoare căci aici e briza ajutătoare. Nici nu mai contează se pare gălăgia din jur. Wow, chiar stăm și la terasă, fără grabă. Încercăm apoi o plimbare cam eșuată cu bicicleta în afara campingului.

Se strâng încă 10 km de pedalat învârtindu-mă prin camping și în jur. Cu tânțarii e doar foarte puțin mai bine după ce au dat stropit cu chimicale.

Sâmbătă, 27 mai – plecare spre Austria, zona Innsbruck

Strângem tot cât de repede putem de dimineață și apoi rămânem la terasă și la joacă, înainte de drumul spre Austria. Trebuie să-și consume suficient energia Victor ca să aibă cât de cât răbdare și să doarmă în mașină.

Pe drum alegem să ieșim din drumul mare și găsim un loc de joacă chiar fain după trezirea lui Victor, în apropiere de Bolzano (Spielplatz Tramin)

Chiar mi-a plăcut să îl văd pe Victor și în peisajul ăsta, afundat în nisip sau căutând scoici și pietricele pe plajă.

Urmează ultima parte a vacanțe din mai, o drumeție și o scurtă tură cu bicicletele în Austria.