Destinația: Norvegia. Perioada: 10 iulie - 5 august 2019.
Jurnal curent (5): 31 iulie - 4 august 2019. Ruta (5): Vøringsfossen - Haugastøl - Finse - Flåm - Lavik - Leirvik - Rutledal - Eivinvik - Nordgulen - Leirvåg - Bøvågen - Bergen. 
Echipa: Ștefan, Călin, Monica.

31 IULIE 2019 (RIDE 80KM, 1150M+)  Vøringsfossen – Haugastøl – Finse

Hai că am dormit binișor în apropiere de Vøringsfossen. Noroc cu vremea că s-au adunat ceva mai multe ore de somn și nici nu ne întindem foarte mult la micul dejun. Strângem corturile ude și pornim pe o ploaie decentă spre Haugastøl. Acolo e începutul traseului țintă – Rallarvegen.

Urcarea e lină și ploicica tot cu noi. Peisajul e fain. Ar fi mers câteva popasuri prin zonă. Însă pauza încercată când s-au săturat norii de scuturat n-a intrat deloc bine. Vântul cu udătura m-au gonit rapid înapoi la deal. Tare fain trebuie să fie și iarna pe schiuri pe aici. In partea dreapta a drumului nostru e cel mai mare parc national din Norvegia – Hardangervidda (Hardanger Plateau).

Uaaa, cabană în drum! Tragem pe dreapta fără să stăm pe gânduri. Un ceai fierbinte, o clătită pufoasă și-o chitară pentru Ștefan și gata, ziua e deja mai frumoasă. Mai sunt unii puțin murați într-o tură cu bicicletele. Hai că mai exersez și rusa cu ocazia asta. Pff, sunt într-o vacanță mai lungă, cu tot cu bebe. N-au un traseu bine stabilit și le mai dau câteva înformații. Faini oameni. Ușor nebuni :))

De la cabană avem mai mult plat și-o mică coborâre, așa că ajungem la o oră decentă în Haugastøl.

Facem o pauză de masă și intram pe Rallarvegen, pe forestier, pe la 17.30. Iuhuu! La distanță de două săptămâni (jurnalul de atunci cu ceva mai multe detalii despre rută), pentru a doua oară pentru mine pe aici. Peisajul e ușor diferit acum. Pare să le placă băieților, chiar dacă nu e cea mai bună vreme. Aștept cu nerabdare căsuța cu prajituri bune din drum. Erau un mic chioșc fără personal cu chestii delicioase. Am păstrat special bani mărunți. Nuuuu, e închisă. Ce trist!

*Rallarvegen

*Rallarvegen

Locul de cort e deja stabilit așa că tot ce avem de făcut e să pedalăm și să admirăm împrejurimile, chiar daca parte din munțișori sunt ascunși după nori. Ajungem în Finse mai repede decât mă așteptam. La 9 seara sunt corturile puse. Să înceapă ospățul. Cu toate hainele posibile pe noi, așteptăm cu nerăbdare ceva cald de papa.

*lângă Finse

Deja mă simt ca acasă aici. Abia aștept reacția lor mâine dimineață, când n-o să mai fie așa frigălău și-o să vadă munții din jur. Le doresc un somn buuun. Eu mai stau puțin pe malul lacului.

 

1 AUGUST 2019 (RIDE 60KM, 400M+) Finse – Flåm

Ștefan și Călin încă dorm. Nu-i nici 7 încă, dar nu mai am somn știind ce mă minunăție de peisaj mă așteaptă. Vreau să am timp să-mi savurez cafeluța.

Data trecută m-a plouat bine pe aici. Pfoai cum e! Nici nu știu cum trec două ore. Ștefan e încă în sacul de dormit, iar eu la cafea.

Pe la 11 suntem gata de plecare. Ce noroc de vreme! Aveam emoții cu asta. Chiar îmi doream ca Ștefan și Călin să se poată bucura de traseu.

Oprim la încă o cafea în Finse și-apoi direcția Flåm.

Azi avem foarte puțin de urcat și o coborâre lungă, însă drumul e mai potrivit pentru MTB. Pe aici mi-au zburat data trecută bucățele din bicicletă :)) Mie îmi place mai mult partea asta, dar băieții cică preferă prima parte din traseu. Cred că drumul mai accidentat e problema totuși. Te zgâlțâie nițel, ce-i drept. Eu nu mă pot sătura de combinația asta de lacuri, zăpada, nuanțe puternice de verde, stâncă și… pustiu.

*în punctul cel mai înalt de pe Rallarvegen (1343m)

*bucuria mai cere și câte-o săritură 🙂

Azi facem multe pauze și-un picnic unde mi-ar fi plăcut să campăm, dar era prea târziu aseară să venim până aici.

Curând drumul devine mai bun. N-o să mai fie multe locuri unde să mă dau jos de pe bicicletă. Mai urmeaza o coborâre cu multe ace de păr, un drum neasfaltat și fotogenic, cu cascade în trepte pe lângă el – Myrdalsvingane. Apoi viteză, căci e drum mai ok si spre final chiar asfaltat până în Flåm. Vrem să ajungem în camping înainte să se închidă recepția.

*Myrdalsvingane

Camping, spălat, gătit. Mâine trebuie să luăm un ferry.

Mai multe detalii despre ruta Rallarvegen aici.

 

2 AUGUST 2019 (RIDE 52KM, 670M+) Flåm – Lavik – Leirvik – Rutledal – Eivinvik

Acum două săptămâni am luat un autobuz local din Flåm ca să pot trece de tunel. Acum am decis să continuăm pedalatul pe coastă și o să luăm un ferry până în Lavik. Am cumpărat online biletele că erau ceva mai ieftine. Plecarea e din păcate  pe la 3 după amiază așa că o să fie o dimineață de leneveală. Relaxare pe plajă, refăcut rezervele de mâncare și plimbare prin orășelul turistic.

Drumul cu ferry-ul până în Lavik e lung, cam 4 ore, dar fain. Avem ocazia să admirăm munții care strâjuiesc cel mai lung și mai adânc fiord al Norvegiei, Sognefjord.

Pedalatul de azi începe abia la ora 7 seara. Târziu, însă mai avem puține zile la dispoziție și destul de mulți kilometri până în Bergen. Partea mișto cu ora asta e lumina asta faină de seară. Primii kilometri curg lin, pe un drum asfaltat, impecabil, pe malul fiordului. Puține mașini și câteva sate în drum. Ne străduim să prindem și ferry-ul din Rysjedalsvika. Până acolo avem cam 30km cu urcări și coborâri scurte.

Ajungem la timp în Rysjedalsvika și stăm puțin la povești cu un român venit aici la muncă.

Gata, suntem în Rutledal. E 9.30 seara și trei omuleți cam obosiți privesc apusul. Hai înapoi la pedalat și cu ochii în patru pentru un loc unde să punem cortul.

Din Rutledal încercăm să urmăm în mare parte ruta 1 de bicicletă (care merge pe coasta Norvegiei). Face parte din EuroVelo 1 – Atlantic Coast Route și e destul de bine semnalizată. Se găsesc destul de multe detalii pe net (www.vegvesen.no/en/traffic/planning-your-trip/national-cycle-routes/no1-coastal-route). O hartă destul de importantă pentru pedalat în Norvegia e cea cu tunelurile (nu prin toate ai voie cu bicicleta): www.cycletourer.co.uk/maps/tunnelmaplrge.shtml

Soarele nu se grăbește să se ascundă. Ne face drumul minunat pentru o perioadă. Asta până ne ia oboseala și loc de cort… ciuciu. Un petic plat pe marginea drumul pare a fi locul nostru, însă ne atacă grav țânțarii și renunțam la el.

Pff, e trecut de miezul nopții și încă pedalăm. Până la urma găsim un loc cam nasol, fix lângă o mică stație de ferry. Nu mai suntem în stare să căutăm altceva. Măcar e plat.

 

3 AUGUST 2019 (RIDE 75KM, 930M+) Eivinvik – Nordgulen – Leirvåg – Bøvågen – Vågenes Camping

Ne trezim târziu, chiar dacă am pus cortul în drum. Nu ne mai pasă la cât de obosiți suntem.

Continuăm drumul pe coastă. Peisajele sunt în continuare frumoase, dar lipseste ceva. Ori muntele ori odihna. Sau poate altceva îmi șterge din entuziasm – devine din ce în ce mai populat :))

Prima parte a zilei e totuși plăcută. Curând însă iese soarele și mă simt destul de stoarsă de energie pe toate urcările astea. Mă așteptam să fie mai plat drumul pe aici. Oprim la o înghețată în Eivindvik, mai facem câte un mini-picnic sau pur și simplu o pauză scurtă să-mi mai trag sufletul, să ne orientăm sau să verificăm drumuri, ferry-uri. Am deja 3 săptămâni în care am cam tras zilnic de mine… Probabil ar fi mers o zi de pauză, dar n-avem de ales.

De la Sløvåg mai luam un ferry destul de scurt până Leirvåg, unde ajungem după ora 18. Avem nevoie de camping pentru diseară. E prea complicat să găsim un loc bun pe aici, cu acces la un râu pentru spălat. Parcă pedalez mai ușor acum, cu gândul că voi face curând un duș. Plus că s-a mai domolit căldura și-i lumina asta plăcută de seară.

Mai o pisică în drum, un miros de iarbă proaspăt tunsă, hai și încă o urcare mică de stors totul din mine 🙂 Hai încă una mică și imediat ajungem.

Nu mai pot!

Dezmăț culinar privind apusul. Corturile sunt puse, stăm înfofoliți la masa de lângă corturi și facem o ciorbiță. Petrecerea e în toi la o rulotă de lângă. Vågenes Camping e micuț, basic și simpatic. Locuri de cort sunt foarte puține, dar probabil nici cererea nu-i asa mare.

 

4 AUGUST 2019 (RIDE 73KM, 950M+) Vågenes Camping – Bergen – Midttun Camping

Până strângem totul se face iar aproape 12. Azi mă concentrez pe număr de kilometri pedalați și metri urcați, apsat cu stângul, apoi cu dreptul. Mai zâmbesc la o câte o casă simplă, la o curte cu flori, mai bombăn câte o urcare, o mașină. Prima parte e mai rurală, apoi orășel lângă orășel, drumuri mai mari și tot un sus-jos.

Ieeei, am reușiiit, n-am cedat 🙂 Am ajuns întreagă în Bergenul colorat și animat. Putem respira ușurați acum. Aveam mai multe locuri de vizitat marcate pe hartă, dar nu mai atrag acum.

Simt că n-ar mai fi intrat încă o zi cu 1000m urcați…. Mi-a ajuns. Of, dar nu vreau să plecăm mâine. Nu ne putem retrage în munți?

Ajungem seara într-un camping situat la vreo 10km de aeroport (Midttun camping) și înghesuim corturile pe un petic de iarbă.

Întoarcerea pe coastă poate n-a fost cea mai bună idee. Partea din nord de anul trecut mi-a plăcut super mult. Aici ori sunt eu prea obosită și-s distorsionate simțurile, ori e mult prea populată zona asta pentru mine. Din Flam spre Bergen mi se pare mult mai mișto pe unde am pedalat singură acum doua saptamani (jurnal aici). Vorba lui Sylvain Tesson (“În pădurile Siberiei”) – “fericirea se va situa la nord, dincolo de paralela 60”.

 

4 AUGUST 2019 – 11km până la aeroport

Zi de făcut bagaje, terminat mâncarea și scurtul drum spre aeroport. Pe curând, dragă țărișoară.

 

*pentru busuri/ferry-uri, conexiuni am folosit cel mai mult, chiar daca nu arată toate variantele https://en-tur.no/