Destinația: Albula & Flüelapass, cantonul Graubünden, Elveția.
Data: 19 iunie 2022.
Echipa: Ștefan + Andrei

De când s-a deschis oficial sezonul de cursieră la altitudine – de regulă final de mai, când se mai topesc zăpezile la peste 1800-2000m – tot avem în plan bifarea pasurilor montane mai apropiate de zona noastră. Ideea e să facem perechi de câte două, care se pot lega printr-o buclă nu prea lungă. Planul e pentru Albula și Flüelapass. Dezbatem ceva pentru ruta în detaliu și-ntr-un final decidem să pornim din Filisur și-a le parcurge în sens trigonometric pentru a minimiza urcările pe bucățile dintre pasuri. O idee lăudabilă și recomandată dacă se poate, întrucât ai doar 2 urcări mari și late și nu trebuie să mai tragi și pe bucățile intermediare.

Ruta vine astfel: parcare Filisur – Bergün – Preda – Lai da Palpuogna – Albulapass – valea Engadin – Zuoz – Zernez – Flüelapass – Davos (pizza la 36 de grade) – prin bălării înapoi în Filisur. Finalul rutei merge pe un drum mai ciudat, speram să fie “biciclibil” (n-a fost, era rută de mtb cu push bike 😀 ) – l-am lăsat la final, pentru a evita ca o pană pe aici să ne strice restul zilei (eu am tubeless-uri instalate recent, deci nu mai car nimic de reparat roata).

Zis și făcut, plecăm din Altstätten pe la 6:00 și în tură pornim la 8. Ar fi mers clar o plecare mai devreme, lumină e berechet.

Primul pas – Albula (2315m): nu am pornit chiar din Tiefencastel dar nici mult nu era în plus; din Filisur am avut cam 18km cu 1200m+, după cum zice Edge-ul.

Credits: https://www.cyclingcols.com/col/Albula

Credits: https://www.cyclingcols.com/col/Albula

Doar 2 urcări 🙂

Urcușul nu e foarte abrupt, sau poate suntem noi odihniți (acum văd că cele mai abrupte zone au fost până în Preda). Un camping fain pe la începutul urcușului (Campingplatz Albula Bergün) ne face cu ochiul pentru ture ulterioare cu familiile. E foarte plăcut pe răcoare, trecem prin stațiuni cunoscute (Bergün, Preda) și prima pauză, scurtă ce-i drept, o facem la un lac fain cu apă turcoaz unde am mai oprit și alte dăți – Lai da Palpuogna.

Poză: Andrei Pană

Preda GR, detaliu casă

Lai da Palpuogna

Nu mai e chiar mult până în pas și curând ieșim în golul alpin, cu o vedere superbă.

AlbulapassCoborârea merge blană, nu înainte de-a lua un baton ceva de energie. Ieșim în Valea Engadin cu celebrul St. Moritz (unde nu ajungem căci e-n direcția opusă, dar îi vine și lui rândul în alte circuite – cu Julier- și Malojapass poate). Ne pozăm cu semnul de Grand Tour din La Punt apoi pornim pe vale spre Zernez; se merge pe drumul național dar nu e foarte circulat, și – ce e cel mai important – în ușoară coborâre.

Poză: Andrei Pană

Poză: Andrei Pană

Vrum vrum

Poză: Andrei Pană

În Zernez se desprind mai multe văi: spre dreapta spre Ofenpass, Val Müstair și apoi spre Italia/Livigno) și-a noastră către Susch, unde iar se desprinde valea cu Flüelapass pe care-o luăm noi de altă vale care merge spre Zuoz apoi Austria/Tirol (Pfunds).

Zernez – bifurcație mare

Cum deja se simte căldura și s-a întețit și traficul, oprim la o cafenea și radem o cafea și-un croissant. Altceva nu au de mâncare: ne spune chelnerul în italiană că nu e ora de masă (???). Umplem bidoanele de apă și pornim dară către pas. Printre campere, motorete, și alte vehicule care face urcușul complet non-fun.

Al doilea pas – Flüela (2383m): Zernez – Susch – Flüela, cam 13km cu 1000m+:

Credits: https://www.cyclingcols.com/col/Fluela

Cred că e pasul pe care l-am făcut de cele mai multe ori cu mașina, inclusiv în condiții de zăpadă. Spre deosebire de Albula, aici deja se simte oboseala și căldura. Facem mai multe pauze, mergem în ritmuri diferite. Mie-mi sare și lanțul la un momentan și-mi ia ceva să-l pun la loc – evident c-am împins în pedală ca Gheorghe și s-a înțepenit zdravăn între foi. Ultimul km îl parcurg împreună cu Andrei și ne oprim pentru poze și halit ceva la chioșcuri. O cola și un sanviș și-s pregătit de coborâre. Ba mi se face chiar răcoare și-mi pun foița.

Spre Susch Foto: Andrei Pană

Scurtă pauză

Aproape de pas

Coborârea e fără peripeții, dar cu trafic. Eu merg încet, frânez mult în acele de păr. Oprim amândoi în diverse locuri pentru-a ne face poze.

Ajungem repejor în Davos, unde intrăm parcă într-un cuptor. E cam mijlocul zilei și extrem de cald. Navigăm pe străzile centrale – aproape niciun om pe-afară – căutând un loc de pizza & cola. Nu sunt chiar multe deschise, altele au bucătăria cică închisă acum, da-ntr-un final ne aciuăm la o pizzerie și ne umplem rezervoarele.

Bucata surpriză pe forestier începe decent, cu un drum de grohotiș dar suficient de bine bătătorit. Însă foarte scenic, prin niște chei.

Surpriza nu se lasă mult așteptată – ruta e de MTB și la un moment dat trebuie traversat un pârâu, coborâte niște scări, și luat deci bicla în cârcă. Cum nu știm cât de fezabil e drumul pt noi, decidem deci să ieșim la drumul mare – chiar după tunelul de care ne feream. Urmează încă ceva km până la mașină, și cu ceva urcare – care chiar ne toarnă plumb în picioare, nefiind planificați, și fiind și mega cald gen 36 de grade.

Dar totul e bine când se termină cu bine – adică la peco cumpărând sucuri, iaurturi, dulciuri. Spre casă – ditai Stau-ul, nedetectat de TomTom (:-w)…