Perioada: 29-30 Martie 2014.

Traseu: 2 etape din Spreeradweg, Berlin – camping Alt Schandow (~140km) – Cottbus (100km).

Echipa: Ștefan și Călin.

Dacă tot Monica e la Bâlea, bucurâdu-se de zăpadă și inițiere în schiul de tură mult visat, tre să fac și eu ceva în weekend. Călin tot are în vedere ture cu bicla, drept urmare merg pe mâna lui și mă bag la o tură cu el. Ruta e Spreeradweg, segmentul Berlin – Cottbus, cu oprire la un camping cam pe la jumatea drumului, în Alt Schadow.

 

*semnul urmărit timp de 2 zile

Cum eu nu am biclă pretabilă la astfel de traseu, o să merg cu bicla lui Călin de oraș, iar el va merge pe bicla lui de MTB. Cea din urmă nu are portbagaj la care sa atașăm coburile, așa că mergem de vineri seara la Globetrotter și găsim unul atașabil, de la Thule (suport principal și suporturi laterale, pt fixat coburile).

Pornim la 9 jumate Sâmbătă dimineața, de la Călin din Treptow. Drumul momentan merge prin zone cunoscute, ajungem pe lângă Müggelsee, chiar pe niste poteci pe care-am mai fost la alergat toamna trecută.

 

 

Drumul e lin, nu prea are pantă semnificativă, și nici nu e aglomerat. La un moment dat ne ajunge din urmă un nene cu o cursieră, echipat bine. Vorbim puțin cu el, în germană, despre perioada de după război în Brandenburg. Ne povestea ce sărăcie a fost în zonă. Apoi mai apare un nene pe drum, și cei doi merg în paralel și sporovăiesc. Călin trage tare să meargă în plasa lor, eu nu am chef de băgat viteză.

Trecem prin niște păduri faine, apoi ajungem în Erkner și Fürstenwalde, unde facem o pauză pe malul Spree-ului.

 

 

 

 

Drumul din Fürstenwalde către Beeskow e destul de sălbatic, însă pista e în cea mai bună condiție.

 

 

 

În Beeskow oprim la o cafenea/cofetărie pentru alimentarea burților.

 

Apoi continuăm drumul către camping, mai avem vreo 30 de kilometri și soarele stă să apună. Mie îmi moare bateria la ceas și nu mai apuc să inregistrez ultimii zece km. Ajungem la camping cu bine, după o zi cu 140km de pedalat. Nu-i rău, pentru mine cel puțin care-s total neantrenat cu bicicleta. Mă gândesc la cei care termină primii ironman-ul, de fac cei 180km în ceva gen 4 ore jumate…

 

 

Ajungem cu bine și în camping (http://www.spreewaldcamping-nord.de/), arată foarte bine, nu e aglomerat deloc. Plin de rulote, ca în majoritatea camping-urilor din Germania. Ne alegem un loc de cort pe malul lacului plin de rațe.
Avem cortul lui Călin, de la Quechua, folosit pentru prima oară. Vrem să facem un duș, și descoperim că acestea nu funcționează decât cu monezi de 1 euro pentru 5 minute de apă caldă, monezi pe care evident că nu le avem. Întrebăm pe la unii-alții dacă ne pot schimba, dar fără succes. În final decidem să mergem la unicul restaurant deschis în zonă, bem niște Weizen, și astfel facem rost și de mărunt pentru dușul mult dorit (mai mult de unii, mai puțin de alții – nu dau nume).

 

 

 

Planul pentru a doua zi este să ajungem în Cottbus, prin Spreewald, și mica veneție din Lübbenau, cu canale navigabile.

 

Din păcate nu am poze fix din porțiunea cea mai frumoasă, între Lübben și Lübbenau, cu canalele navigabile și insulițele care aduc aminte oleacă de deltă, deși cu copaci înalți pe margini. Mergem binișor, tragem de noi, și ajungem lihniți în Lübbenau unde avem parte de-o masă delicioasă la un local din centru.

 

 

 

Drumul continuă spre Burg apoi către Cottbus via Peitz (pe care-l ocolim). Ajungem în final în Cottbus, trecem pe lângă stadionul clubului Energie Cottbus, apoi mergem la gară. Cum avem un tren destul de curând, renunțăm a mai da o tură prin centru. Ajugem în Berlin la o oră decentă, și urmează un somn bun de tot.
*la gară în Cottbus