Data: 29 mai 2017. Ruta ziua 5: Vevey - Lavaux Vinorama (printre plantațiile viticole terasate din Patrimoniul Unesco) - Muzeul Olimpic - Lausanne - plajă Saint Sulpice - Saint Prex  - Camping Tannay.

Am dormit decent și trezirea la prima oră nu-i chiar cruntă. Oricumar fi ea, e clar că-i necesară, căci cortul e pus pe marginea drumului. Hai că am devenit chiar rapizi cu strânsul lui 🙂 Bicicletele sunt acum pregătite și ne putem relaxa. Ah, ce-mi plac primele raze de soare! De-aș reuși să mă dezmeticesc în fiecare zi înainte de răsărit…

O tăiem rapid din loc cu gândul să ajungem mai repede la lacul Geneva care-i cumva prima țintă din vacanță. Satu-i încă amorțit, aerul-i rece și prospăt, iar tura noastră de azi începe cu o coborâre binevenită. Într-un sfert de oră ne iese în cale o cișmea, numa’ bună de spălat pe față și dinți. Eeee, acum chiar că-s alt om 🙂

Se văd munții acoperiți de zăpadă care veghează asupra lacului, iar soarele ne încălzește spatele, cât timp lăsăm bicicletele să prindă viteză. Nici ora 8 nu-i încă, iar noi am ajuns deja pe malul lacului, în orașul Vevey. Ne oprim la admirat, profităm de băile publice de aici și așteptăm un loc care să ne îndemne la o cafea. Terasele nu-s încă deshise. Am fost prea matinali azi. Aici părăsim ruta 9 de bicicletă pe care am urmat-o de la începutul călătoriei – Lakes Route și care o ia în cealaltă direcție, spre Montreux. Noi, în schimb, vrem să ajungem la Geneva și să intrăm in Franța.

De acum încolo o să fim cu ochii în patru după ruta nr.1 – Rhone Route.

No, acum hai să rezolvăm cu partea a doua a unei treziri frumoase, să găsim o cafenea dacă vrei să ai cu cine discuta mai încolo. O luăm spre Lausanne și ne oprim până la urmă la o benzinărie pentru micul dejun. Cafea și croissant, nu?

Cât de bine-i dimineața, pe răcoare și vreme bună! Pedalăm pe șosea, dar avem partea noastră marcată pentru bicicletă în cea mai mare parte. Oricum nu prea e trafic. Lacul în stânga, podgoriile în dreapta. Munții îi lasăm, din păcate, în spate.

Zona teraselor viticole Lavaux este inclusă în patrimoniul UNESCO. Arată tare fain podgoriile pe lângă care pedalăm acum, presărate ici-colo cu case vechi și frumoase din piatră.

Ne apropiem de Lausanne și ne decidem să vizităm Muzeul Olimpic. Am mai fost o dată aici, acum vreo 16 ani și-mi aduc aminte că văzusem un filmuleț cu Nadia Comăneci. Cred că-i prima zi în care am apucat să pedalăm 25km până în ora 10 dimineața. Ne permitem o pauză mai lungă. Plus că acum începe să ardă soarele cam tare.

Stăm câteva ore în muzeu, ne distrăm cu niște joculețe, citim, ne uităm la filmulețe și ne emoționăm la unele povești. Chiar îmi pare bine că am intrat.

Motto-ul olimpic, “Citius, Altius, Fortius” (mai rapid, mai înalt, mai puternic), este o expresie a excelenței, nu o glorificare a  performanței sau victoriei.  Este despre a da tot ce poți mai bun din tine, de a te strădui să devii mai bun și să lupți pentru perfectiune în fiecare zi, atât pe stadion cât și în viață. Ceva de genul ăsta scria pe acolo. Multe chestii din muzeu îți dădeau un imbold pentru îmbunătățire, te sensibilizau și-ți presărau semințe pentru noi vise.

Dacă tot suntem în zonă, ieșim de pe ruta de bicicletă și o luăm prin centrul orașului Lausanne. Ups, avem un deal de urcat pentru asta, prin oraș, pe lângă mașini. E trecut de 1 la prânz și ne topim de cald așa că o înghețată intră numa’ bine.

Nu explorăm prea mult orașul, ci doar ne plimbăm puțin cât să ne facem o idee, să ne revenim după urcuș și refacem stocurile de mâncare.

Urmează o coborâre, apoi intrăm iar pe rută, trecem prin sate drăguțe și ochim un drum către o plajă (Saint Sulpice). Gata, popas! Facem o scurtă baie în lac, ne bucurăm iar de un duș cu apă rece pe plajă și înfulecăm cu poftă bunătățile luate din oraș. Ziua asta se poate termina deja și aș fi mulțumită de cum a decurs.

Drumul de bicicletă e fain și liber în continuare.

Următoarea oprire o facem în Saint Prex căci suntem tentați de cum arată. Partea veche a orășelului e bine păstrată și-i plăcut să te plimbi pe străduțele înguste, unde câțiva localnici stau de vorbă pe scaune, în fața caselor. Ajungem imediat la lac, unde-i o zonă de promenadă și mai lenevim vreo 10 minute pe o bancă.

Oare cât o să pedalăm azi? Sperăm să ne apropiem cât mai mult de Geneva.

Ok, gata. E aproape 8 seara, suntem obosiți, ne e sete, vrem o terasă, un loc de cort, orice. Dar nu suntem pe drumul potrivit pentru asta, se pare. Google maps ne salvează și reușim să ajungem într-o parcare de autostradă. Pauză de refacere! Ne decidem să încercăm un camping în seara asta.

“hai că poți! încă puțin

Au trecut 15 ore deja de când am început să pedalăm. Soarele a apus, iar noi tot pe drum, cu gândul la un somn zdravăn. Ultimele mici urcări ne storc rezervele de energie, dar ajungem la timp în campingul ochit pe hartă mai devreme – Camping Municipal Tannay.  Din ce văd pe net, o să-l închidă. Păcat… e mic și simpatic. Avem noroc chiar și de o bere la terasă. Iuhuuuu! Hai că a fost zi bună, cu final fericit. După bere, punem cortul și facem niște paste la primus. E trecut deja de miezul nopții. Mâine trezire fără ceas, da?