Destinație: regiunea Prättigau / Davos, traseul 701 Furner Rundweg, canton Graubünden. Data: 30 octombrie 2022. Echipa: Ștefan, Monica, Victor, Andrei.

Încă o duminică de octombrie cu vreme perfectă. Poate chiar puțin cam însorit în prima parte a zilei. Unchiu’ Andrei a zburat peste mări și țări și a ajuns aseară la noi. Sâmbătă seară, când toată lumea doarme deja, finalizez bagajul pentru clasica drumeție cu bebe, dar chiar și așa nu-mi fac speranțe că nu o să uit chestii acasă. Deh.. ce așteptări să am de la un căpșor care nu mai primește odihnă… Apoi mă relaxez puțin încercând să găsesc un traseu pentru mâine. Ceva ușor, unde n-am mai fost cu Andrei și poate chiar ceva nou pentru noi. A, și aproape de casă, clar. Selectez câteva variante și alegerea finală o facem după ce pornim la drum cu mașina, cât timp Victor iși face primul somnic de frumusețe.

Ajungem în zona Prättigau și parcăm într-un sat pitoresc, Furna, cocoțat pe munte. Am ales o ruta circulară – ruta 701. În zonă, nu chiar aici, am fost doar la schi de tură.

Începutul traseului nu arată foarte promițător, cu o urcare pe iarbă în plin soare, dar ne bucurăm oricum de o zi împreună pe munticel și priveliște. Recunoaștem în zare locuri în care am fost la alergare. Schimb două vorbe cu singurii drumeți întâlniți și aflu că e traseu fain și usor aici de schi de tură, spre Vârful Wannenspitz.

11.30 facem primul popas de aproape două ore, cu picnic, întins pe iarbă la soare, jucat cu Victor, sau mă rog, mai mult lăsat să facă gimnastică pe potecă. Ce bine îi șade pe munte! 🙂 E deja mai relaxant să-l văd că se așează singur din picioare în fund și bagă mâinile la înaintare când ajunge inevitabil la câte o trântă. Căzăturile lui sunt încă dure din când în când, dar aici e terenul destul de moale.

Ești atât de iubit!

Andrei cred că a ațipit, Ștefan s-a relaxat și el puțin, întins pe iarbă.

O luăm din loc, continuăm pe forestier spre singura cabană de pe traseu, unde visam să oprim la o cafea. E închisă… nuuuuu! Pornim cu coada între picioare mai departe. Ne gândeam să scurtăm, dar până la urmă alegem să facem toată ruta. Și chiar fain de aici încolo. Se vede frumos în toate părtile, iar poteca e mai montană și liberă. Unchiu’ Andrei e uimit de cât de lejer e traseul. Nu e obișnuit cu așa ceva la o tură cu noi. Haha… asta e noua noastră realitate. Cel puțin momentan 🙂

 

Abia azi, la 9 luni are Victor primul contact direct cu căței. Sunt ai lui nenea de la cabana privată, unde ne-am asezat la o pauză. Ba se sperie, ba le zâmbește. Elvețianul glumește nițel cu noi…să-i dăm adresa noastră, să vină și el la noi în curte. El a fost foarte drăguț cu noi, dar gluma nu am gustat-o prea tare și am vrut să continuăm mai repede drumul. Nu cred că se obișnuiește pe aici să folosești o masă care pare proprietate privată, chiar dacă e o mini stână, fără gard și în vârf de munte.

Mai facem o pauză pentru gustarea lui Victor în șa, la aproape 2000m altitudine, apoi urmează coborâre până la mașină.

Ora 16 – începe ghindocul să bâzâie de somn; nu reușește sa adoarmă, iar noi acceptăm ca e nițel cam lung traseul. N-o să ajungem înapoi acasă în timp util pentru rutina lui Victor. Îi cânt melodia de adormit, mă acompaniază și Ștefan. Până la urmă adoarme doar pe vocea lui tati cântând Imnul Pietrei  Craiului. Cred că începe să iși dea seama că mami nu are deloc voce muzicală.

Coborârea e pe potecă draguță prin padure, pe răcoare și liniște. La final avem parte de asfalt, ocazie bună să scriu jurnalul turei și să arunc câte un ochi la culorile pale de apus. Se aud doar gândurile mele și talăngile văcuțelor. Băieții sunt puțin mai în față.

Tu ce faci oiță simpatică? Ți-o fost bună ziua?

Trecem pe lângă un restaurant de unde vine miros de mâncare bună. Pff, ce-aș mai opri! Dar ne grabim acasă din mai multe motive. O fost fain și azi 🙂 Auzi, dar asfaltul ăsta de final nu se mai termină?

S-au strâns mai mult de 15km azi și puțin peste 700m diferență de nivel. A fost teren ușor, însă lungimea nu a făcut traseul de azi chiar floare la ureche. Poate a fost nițel cam lung. Îl îmbrăcăm  pe ghindoc direct de somn căci cel mai probabil o să adoarmă pe drum spre casă.

Victor, pe unchiu’ din America o să-l revezi probabil când deja vei alerga pe poteci.

Rută Stava: www.strava.com/activities/8043898654

Detalii oficiale rută: www.schweizmobil.ch/de/wanderland/lokale-routen/route-0701.html